2013. szeptember 28.

A XII Nemzetközi Super 8mm Fesztivál, Szeged győztesei
The winners of the 12th International Super 8mm Festival Szeged are


A Legjobb film és a Közönségdíj
The best film and Audience prize

Macuto a kamerával
(Macuto with movie camera)
The Macuto Collective
Venezuela, 2012, 14:43

A szem mint kamera, a kamera mint szem. Követve a késői Dziga Vertov merev és dogmatikus filmes látásmódját. A Macuto Collective megkísérli tiszta filmes módon bemutatni egy operatőr úti naplóját. A város a maga gyönyörűségében és utálatosságában, emberek munkában és szabadidejükben, gépezet, széles néptömeg, csillogás és főként az ember, akinek az egész köszönhető: az operatőr. Egy egész álló nap követjük őt, egy nap, mely során a filmes igazság utáni kutatása átfordul egy ködösen nosztalgikus, részeges és élvhajhász utazássá a múltba, távoli, kéjsóvár nőkkel teli hazájába.

The eye as a camera, the camera as the eye. Following the late Dziga Vertov's rigid and dogmatic views on cinema, The Macuto Collective attempts to show in a pure cinematographic manner, some passages of a camera man's journals. The city in all its beauty and ugliness, people at work and during their times of rest, machinery, masses, sparks, and soon enough, the man who makes it all happen: the camera man. We follow him for a day, a day in which his search for cinematographic truth turns into a hazy nostalgic journey to his past, to his far away country and its voluptuous women by way of drunkenness and debouchery.


A zsűri különdíja
Jury Choice

A lépcsőn
(Las escaleras)
Jorge Mario Vera
Kolumbia, 2012, 14:00

„Vannak gyönyörú, de vannak borzasztó lépcsők is: azok, melyek a mocskos kis alkóvokhoz vezetnek, reménytelenek”. Két kövér nőt fogságban tart egy sovány nő. Egy bezárt házban, külvilági kapcsolatok nélkül, a három nő egy színes, buja környezetben él (tiszteletbeli utalás a nagy magyar fotográfus Jan Saudek munkáira). A la flaca nők meg akarnak szökni. A kövér nők csak táncolni kívánnak la flaca. Végül a nők elmerülnek az idő és tér végtelen spiráljában.

"There are stairs beautiful…but other are horrible: those by where they can reach the sordid alcoves desperate". Two fat women, are in captivity to a skinny woman. In a closed house, without contact with the outside, the three women living in an environment of a colorful and sensual (as tribute to the great Hungarian photographer Jan Saudek). Women la flaca wants to escape. Fat women only want la flaca dance… In the end, the women are submerged in an endless spiral of time and space.


A zsűri kiemelése
Jury Mention

Üzemen kívül
(Out of Order)
Panu Johansson
Finnország, 2011, 11:58

A film egy, a finn 1-es főúton megtörtént utazást mutat be, tele gyermekkori emlékekkel, az úton, amely összeköti Turku és Helsinki városát, az egykori és a mai fővárost. Ma, a nagyobb és korszerűbb kapcsolatok miatt, a régi út elcsendesült, és a legtöbb útszéli látványosság bezárt. Mindazonáltal, a tájkép, a helyek látványa és az összegyűlt régi emlékek erősen hatnak. The film presents a trip full of childhood memories along the former Finnish national road 1, which used to connect the cities of Turku and Helsinki, the former and the current capital of Finland. Today, after the introduction of bigger and more up-to-date connections, the old road has significantly quieted down and most of the roadside attractions have now been closed. However, the landscapes, locations and recollections from the past are still very strongly present.


A legjobb dokumentumfilm
The best documentary film:

A super 8 művészete 
(The art of super 8)
Camillo Valle 
Olaszország, 2013, 22:00 

Egy hosszú utazás keresztül kasul Európán, hogy összegyűjtse a filmesek trükkjeit, melyek a super 8-as kultúrát ma működtetik.
A long travel all around Europe to gather tricks from filmmaker that today work in super 8!


GRATULÁLUNK!
CONGRATULATIONS!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése